Exkursion

Klappersten

Enligt Svensk ordlista (1971)  betyder klappersten, runda stenar. Klapperstenar kallas de stenar som har formats genom friktion mot varandra vid sjö- och havsstränder. Klapperstenar är vanliga både på ost- och västkusten. På Gotland finns det något som de kallar för ”stenkust” det är mäktiga vallar längst med kusten. På Öland finns det klapperstensfällt. Klapperstensstränder är vanligt även i andra länder, till exempel i Grekland och Kroatien. Jag själv erfarenhet av klapperstensstränder. På Mariestads hemsida finner jag att mina tankar om klappersten på Brommö är sann.

 

Fossil

Enligt Svensk ordlista (1971) betyder fossil förstenad lämning av djur eller växt. Djur eller växtdelar som bevarats i sedimentära bergarter är fossiler. De äldsta fossilen på jorden är cirka 3,9 miljarder år, det är lämningar efter bakterier. Dessa bakterier levde under jordens barndom. Palentologer som de kallas som arbetar med fossiler, studerar fossil från olika tidsåldrar och kan på så sätt förstå tidigare ekosystem och klimatets påverkan på växter och djur. Palentologerna tittar på jordens klimathistoria med hjälp av fossiler.

 

Allemansrätten

Allemansrätten ger människor rätt att färdas över privat mark i naturen. Vi får till exempel fritt plocka bär och svamp, men vi måste visa hänsyn för djurlivet, naturen, markägaren och andra människor. Även Norge och Finland har allemansrätt, men rättigheterna skiljer sig något. År 1994 skrevs det in i en av Sveriges grundlagar att ”Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten.” Enligt Naturvårdsverket sammanfattar de allemansrätten med följande ord ”Inte störa – inte förstöra.”

 

/Sofia Harju

 

Källa:

http://www.mariestad.se/download/18.53897f0c1252151a62780002059/%C3%96P2003_sid+55-112.pdf (hämtad 120502)

www.sv.wikipedia.org/wiki/Klapperstenar
(Hämtad, 120329)

www.sv.wikipedia.org/wiki/Fossil (Hämtad, 120329)

www.sv.wikipedia.org/wiki/Allemansrätten (Hämtad, 120329)

Svensk ordlista. (1971) Sture Allén och Liber AB. Stockholm: Liber.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0